SISÄÄNKASVANUT KYNSI


Sisäänkasvaneella kynnellä tarkoitetaan tilannetta, jossa kynnen reunus kasvaa kynnenvieruskudokseen aiheuttaen tulehduksen.

Sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajia ovat mm. kynsivallin liikakasvu, kynsipiikki, liian lyhyeksi leikatut kynnet, pyöreään muotoon leikatut kynnet, kynnen reunan kaiveleminen, isovarpaan virheasento, vaivaisenluu, jäykkä isovarvas, matala kärkinen, lyhyt tai kapea kenkä, liian tiukat sukat, kuumat jalkakylvyt, jalkojen liikahikoilu ja huono jalkahygienia.

Oireina ovat mm. kynsivallin aristus, punoitus ja kipu. Jos on kyseessä tulehdus, kipu tuntuu tykyttävänä levossakin, kynsivalli punoittaa ja koko varvas voi olla turvonnut. Jos paine jatkuu, voi kehittyä märkivä kynsivallin tulehdus.

Pidä kynnet riittävän pitkinä, älä pyöristä kynnen kulmia, vaan hio hiekkapaperiviilalla kulmien terävyys pois. Rasvaa kynnet ja kynsinauhat päivittäin jalkavoiteella. Antiseptisiä jalkavoiteita esim. teepuuöljyä sisältäviä voiteita kannattaa käyttää säännöllisesti, jos on taipumusta kynsivallin tulehdukseen. Huomio kannattaa kiinnittää sopiviin sukkiin ja kenkiin. Kengissä on oltava jaloille/varpaille hyvin tilaa. Käyntivara ukkovarpaasta mitattuna on oltava vähintään 1 cm. Käytä varpaanerottajaa (silikoni), jos jokin varvas painaa muita varpaita.

Jalkahoidossa laitetaan kynnen reunan alle kuitunauhaa (copoline), jolla pyritään nostamaan kynttä pois ihosta. Sisäänkasvanutta kynttä on mahdollista hoitaa myös jousioikaisulla, joka on kivuton toimenpide. Jos jalassa on virheasento, joka aiheuttaa jatkuvasti sisäänkasvaneen kynnen ongelman, on syytä hakeutua jalkaterapeutille, joka valmistaa yksilölliset tukipohjalliset.

Tulehduksen mahdollisesti jatkuessa, käänny lääkärin puoleen.