JALKASIENI

Jalkasieni voi tarttua rikkonaisen ihon kautta esim. julkisista pesutiloista (uimahallit, kylpylät jne.) Myös henkilön heikentynyt yleiskunto vaikuttaa jalkasienen tarttumiseen.

Jalkasienen oireita ovat mm. punoitus, kutina, ihon hilseily, rakkulat ja halkeamat jalkapohjan iholla.

Pese jalat ja varvasvälit päivittäin ja kuivaa ne huolellisesti. Varvasvälien hautuminen ja sitä kautta ihorikko on yleisin syy jalkasienen tarttumiselle.

Pidä jalat kuivina! Käytä ilmavia sukkia ja kenkiä. Kosteille jaloille parhaat sukat ovat keinokuitu- tai bambusukat, sillä ne kuljettavat iholta kosteutta pois. Vaihda sukat päivittäin. Jos jalka hikoilee runsaasti, on hyvä vaihtaa kesken päivän kuivat sukat/kengät.

Sukat on pestävä 60 asteessa nurinpäin käännettyinä.

Kengät on hyvä desinfioida, että sieni kuolee myös kengistä. Tehokkain ja varmin tapa sienen tappamiseen kengistä on otsonointilaite. Alkoholia kestävät kengät voi desinfioida esim. Iloiset Varpaat Plamisept suihkeella.

Jalkasienen hoitoon apteekista joko Lamisil, Lamisil Solo (kerta-annos) tai Daktarin voide. Pakkauksessa ohje tuotteen käyttöön. Oireet häviävät tavallisesti muutamassa päivässä, mutta uusiutumisen välttämiseksi on tärkeää saattaa hoito loppuun. Ellei apteekin tuotteilla jalkasientä saa pois, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Tällöin otetaan sieniviljely ja lääkäri määrää reseptillä voiteen jalkasienen hoitoa varten.

Desinfioi aika ajoin kodin suihku- ja saunatilat esim. Sanytol tai Klorin pesuaineilla. Julkisissa pesutiloissa on hyvä käyttää sandaaleja.

Muista, että kynsienhoitovälineet ovat henkilökohtaiset! Samassa taloudessa asuvien jalkojen iho on myös tarkistettava ja hoidettava mahdollinen jalkasieni pois

irjoita tekstisi tähän...